Selen alpsky a jak ho zbodnout
Neděle... co dělá pravý muž v neděli? Topí a buď umývá auto, samozřejmě ručně, přece na to nepustí ty štětky v lince, anebo, zimou zahnán do mycí defenzívy, vaří. Četl jsem davy komentářů, kde chlápci psali- ženská neumí vařit a udělá v kuchyni jen bordel. Nic takového neznaje, zamyslel jsem se nad původem tohoto tvrzení. Tedy za prvé je rozdíl mezi povinnosti a hobby- hlavně v přístupu k věci. Za druhé chlápci přeceňují sebe a podceňují ženy- zejména pak jejich sociální chytrost. Proč nenechat chlápka, ať má pocit vítěze? To je jeden z basic instincts, předávány z generace na generaci žen.
Lovec v chlápkovi velí- jdi a dones domů nějakou mrtvolu. Ano, je to smutné, ale naše geny nemají ten pravý požitek ze zamordováni salátu... proto dělají a ji chlapci většinou maso. Lov ryb je pro chlápky rituál pravěkého charakteru... jako medvědi, čekající na tah lososů, rozmístění jsou na březích vod, pokukujíce po sobě po očku a kontrolujíce tu neviditelnou hranici, jenž chce být důsledně respektována. Jinak se ozve tiché, ale důrazně vrčení a brumlání. A každý chce mít těch pár metrů pro sebe, ale na dohled k jiným. Německy se to jmenuje Futterneid- Anna vám to laskavě řekne fundovaně česky, "Jídlozávist" mi připadá krajně nepoetické. Zamotané vlasce jsou pak příležitosti k odreagování frustu, že to budou dnes zase mražené prsty od Lidla.
Kdo má rád ryby a nechce být nápomocen plovoucím fabrikám s tažnými sítěmi na vyprazdňování moře, sáhne po sladkovodní, pokud možno pěstované rybě (- a pokud možno dá ruce pryč od módního Pangasia, který se pěstuje hlavně ve Vietnamu za nepředstavitelných podmínek v deltě Mekongu (( pro znalce a rypaly Sông Mê Kông))a je několik týdnu na cestě do Evropy, takže "čerstvě filé" má za sebou Cestu skoro kolem světa za 80 dní).
Takovou rybou je například Alpský selen, příbuzný to pstruha. A tady je tedy "recept", jak jsem jej spáchal. Vymýšlím to podle obsahu ledničky.
1.Selén, nejlíp dva kusy filé, nerad se jim dívám do oči. 2.kapusta. 3. máslo, olivový olej. 4. čtyři větší stroužky česneku. 5. curcuma. 6. kmín, pepř, sůl 7. bílé víno (Chardonnay jsem měl já, Grande Sud, Fr.).
Olej a máslo do pánve, na to kapustu na nudle nakrájenou, kmín, sůl, pepř. Nechat dělat. Rybu posolit, na stranu bez kůže trochu curcumy- jemně!- kapustu shrnout na okraj pánve a mrštit rybu do kola. Namačkat česnek a přimíchat ho ke kapustě. Přidat máslo, to původní už se někde vsáklo. Rybu dělat, jak to má kdo rád- někdo to peče jen na kůži, já na obou stranách. Asi na 2 minuty jsem to ke konci pečení přikryl pokličkou- ryba zvláčněla, se mi zdálo- ale jestli to tak je opravdu...
Hotovou rybu dejte k hotovým bramborám, o kterých jsem taktně pomlčel- nechci vám rušit kruhy fantasie- aby ryba nevystydla, logo... Do kapusty přilejte víno, dle gusta. DO KAPUSTY, pane lékárníků, Anno, Piho, přecedo, Dášo, Zbyňku... Slované!!!
Když se udělá máčínka a alko se vypaří, je čas nachystat ešusy a bagr. Pokud jste vařili v kanadách s US tornou na zádech, neplivali do plynového ohně a jako předkrm chalovali kedr, nyní vklouzněte do smockingu a koktailek a nechte si chutnat, jako já v mé jeskyni.
P.S. ušetřete si otázky, proč jsem dělal to tak, nebo ono jinak- nemám ponětí. ;)
Komentáře
Okomentovat