Ad Wien a carbonara... aneb o českém kulinářství + bonus
Nevím, jestli i tu mizérii české gastronomie lze svalovat na totáč, řekla bych ale, že zátah na sedláky, hostinské a hoteliéry v 50. letech, rozorávání mezí a budování lánů a lepších zítřků resp. socialistického zemědělství určitě mělo nějaký vliv na zavržení kvalitních čerstvých surovin, prostě nebyly... vedle diktátu doby vařit rychle a jednoduše, aby se stihly rekordy v jásavých pracovních kolektivech.
Důsledkem toho čtyřicetiletého přetržení gastronomické tradice je nakupování a vaření ve stylu "levně a hodně", kvalita je vedlejší. Tohle dobře vyčmuchaly nejrůznější lídly a kaufhófy, které sem bystro vtrhly a vrhly na trh čtvrťořadé zboží a ještě v akci 3+1, no nekup to!! Z takových surovin se dobře vaří blbě. To je jedna věc, druhou je český úředník papežštější než papež, dohlížející na fungování pohostinství a zavalující jej přehršlí ulítlých nařízení. Ještě jeden důvod smutného stavu českého pohostinství jsem zapomněla zmínit, nazvu ho "nebuď blbej, rychle si nahrab, dělá to tak každej". Poctivá gastronomie, která tu jistojistě bývávala, je kaput. Musí se zběrchat. Zběrchá se, až to začnou vyžadovat hosté, až se začnou domáhat domácích produktů, až odmítnou chodit do hospod, kde se vaří z polotovarů, mražené zeleniny a pytlíků, kde v jídelních lístcích jsou akorát najednobrdominutky, zvadlý salát a průmyslově vyrobený sachr. Pak začnou hospodští přemýšlet a budou vařit poctivěji a kreativněji, vyhrabou staré recepty http://kucharka.hu.cz/komplet.html , zkusí kaldoun nebo škubánky a kočičák a domácí nudle do polévky a.......... aby sem cizozemci jezdili nejenom za architektonickými památkami, ale i dobře a kulturně se najíst, neb poznávání cizích krajů skrz žaludek mám v hlavě zaneseno hned na druhém místě za poznáváním skrz lidi.
P.S. Výjimky existují. Apropó v sobotní příloze LN byl celostránkový článek o historii české kuchyně, o čem taky psát, nic zvláštního se tu jinak neděje. Apropó ochutnala jsem nedávno pokrm ve školní jídelně, přesolené uzené, hnusná bramborová kaše a čtvrtka kyselé okurky... krása, vrátila jsem se do dob své školní docházky... a dojídat, nevracet! nebo bude černej puntík.
Já vim, nic moc... a tak protože je zítra pondělí, přifařím k tomu ještě, jak jste zvyklí, ekonomický úvodník: Psali ve špíglu, že Čína má problém s vysokým růstem. V nedávno veselým silvestrem skončeném roce jim stoupl počet dolarových milionářů o třicet procent (na půl miliónu) a dolarových miliardářů ze 79 na 128. S průměrným ročním příjmem tři tisíce dolarů jsou však až na 99. příčce světové hitparády a polovina Číňanů žije v poměrech před průmyslovou revolucí. Jede inflace a pověstné nůžky se nekontrolovaně rozevírají. Doplácí na to chudí, ceny potravin loni stouply o deset procent. O budoucím vůdci (napřesrok) Si Ťin-Pching-ovi se lze dočíst na Wikileaks, a sice že zastává názor, že sociální stabilitu Číny může zajistit jen rozhodování úzké elity. Píšu, jak jsem slyšela, přeberte si to sami, milé krasoduše.
Komentáře
Okomentovat